2010 m. liepos 18 d., sekmadienis

Haute Couture Makes Our Eyes Happy

Gaila, bet būtent per pačią aukštosios mados karštinę buvau išvykusi ir pamatyti visa tai pavyko tik jau praėjus ne tokiam ir trumpam laiko tarpui. Nesinori imti ir visiškai praleisti pristatymų nė kiek jų neaptarus. Kadangi visos kolekcijos jau ir taip sulaukusios didžiulio kiekio komentarų, nuomonių, susižavėjimo atodūsių ar nusivylimo gaidų, tad aš paliesiu kitą dalį, kuri dažniausiai dominuoja kiek mažiau. Galbūt tai yra dėl to, nes toji dalis ir užima mažesnę vietą. Taip, tai detalės.
Pirma pamačius modelį apžvelgiame jį nuo viršaus iki apačios keletą kartų. Tuo pačiu patyrinėjame spalvas. Vėliau pasidaro įdomu sužinoti koks audinys buvo panaudotas kuriant susižavėjimą sukėlusį švarkelį, Jūsų figūros privalumus puikiai galinčią išryškinti suknelę ir pan. O taip, nepamirštate ir papuošalų. Ypač jei jie dar ir masyvūs, iš karto praneša apie savo buvimą ant modelio riešo ar kabėjimą ant kaklo. Bet ar dažnai tikrai įsižiūrime į tai? Noriu kartu su Jumis pažvelgti giliau, ten, kur akys kartais nenuveda, kol matomas per didelis kiekis to, ką reikia pamatyti.
Maxi
Tikriausiai dažniausiai didžiulio dėmesio ir susižavėjimo susilaukia žemę šluojančios suknelės, kurios užburia kiekvieną. Argi įmanoma nesusižavėti tuo, kai modeliui žengiant podiumu plūsteli didžiulis žavesio dvelksmas? Juolab, kai dizaineriai pasirūpina, kad suknelė viliotų pažvelgus nuo viršaus iki apačios, nepamirštant ir kojas dengiančių audinių, kurie padabinti žėrinčiais žvyneliais sukuria dar didesnį prabangos ir geidžiamumo pojūtį.
Sunkus Lengvumas
Išvydus lengvus bei kone permatomus ir lengvai vėjo gūsių krypčiai pasiduodančius audinius iš karto kyla mintis apie lengvumą, patogumą. Atrodo, kad iš tokio audinio pasiūti drabužiai tik padeda dar lengviau judėti, skrieti. Tačiau tai nelabai siejasi su žiema, tamsiais vakarais ir šaltu oru. Dėl to aukštosios mados kolekcijose žiemai šie audiniai įgijo sunkumo, tvirtumo pojūtį, iš jų lankstomos įvairios klostės, storinama siuvant kitos spalvos audinį į vidų.
Avalynė
Kurdami aukštosios mados kolekcijas dizaineriai nori nustebinti ne tik sudėtingu siuvimu, įdomiais siluetais, keistomis šukuosenomis ar galvos apdangalais, bet ir avalyne. Dėl to daug kurie avalynės modeliai ne tik atrodo, kaip įprastiniai, klasika tapę batai/bateliai/basutės, bet ir stebina detalėmis, jų gamybos medžiagomis. Tačiau turėčiau pastebėti, jog šiose aukštosios mados kolekcijose ties avalyne nepadirbėta tiek, jog vertėtų aikčioti pamačius vis kitus modelius. Kai kurie mados namai išsivertė ir su dailia, bet paprastute, minimalistine avalyne. Tačiau kur paganyti akis yra.
Dovana be kaspino - ne dovana
Kaspinėliai jau yra gan įprastas ir beveik nebeišvengiamas elementas kolekcijose. Kartais jų daugiau, kartais mažiau, bet visad jų būna. Ne išimtis ir aukštoji mada. Čia kaspinėliai suteikia puošnumo bei iškilmingumo taip, kaip ir mes tai norime suteikti pakuojamai dovanai. Juk visad dailus kaspinėlis puošia.

Žydėk
Jau visą vasarą ''ant bangos plaukioja'' gėlės. Žydintys sodai niekur nedingo ir žiemos aukštosios mados kolekcijose. Skirtumas būtų tikriausiai tik vienas - jos čia atrodo kiek subtiliau, puošniau. Taipogi neapsieita vien gėlių piešiniais, bet dar ir padirbėta su žiedlapius primenančiomis detalėmis iš audinio.
Rankinės
Kaip ir įprasta, didžiulių pokyčių tarp rankinių nepastebėta. Juk jau ir taip aišku, jog niekad eidama į šventę ar restoraną nesitempsite didžiulės rankinės per petį ar portfelio. Taip ir kolekcijose vyravo nedidukės, daug kur kampuotų formų delninukės papuoštos blizgiomis detalėmis, kailiu ar dekoruotos raštuota oda.
Papuošalai/Aksesuarai
Niekam ne paslaptis, jog moterys nori ir mėgsta puoštis. Juk ''Diamonds are a girl's best friend". Todėl būtent mados namai ir pateikia tai, ko tikrai trokšta moterys. Nors atrodytų, kad šioje srityje jau sunku sugalvoti kažką tikrai originalaus ir įdomaus, to, kas priverstų įsižiūrėti, o ne tik liktų pastebėtu, bet greit pranykusiu, tačiau kartais dizaineriai nustebina mus neįprastais sprendimais. Pavyzdžiui, argi ne keista matyti, kad padidinimo stiklas taipogi gali būti panaudotas kaip papuošalų gamybos detalė? Arba, jog net ir saga gali puošti?
Staigmena
Kartais kai kurios detalės mums būna neįprastos, kai jas pamatome tam tikrose vietose, kur jų lyg ir neturėtų būti. Keletą galime regėti ir aukštosios mados kolekcijų pristatymuose. Argi dažnai ant podiumo žengiantį modelį matome rūkantį arba grojantį smuiku? O gal kai kurias detales pamatome tik pažvelgus į nugarą?
Foto: style.com
---
Iki malonaus,
Saldi_Mada.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Džiugu, kad parašei būtent apie detales. Nes mano nuomone, tai ir yra tas žavesys, paskutinis prisilietimas sukuriant nuostabų vaizdą.

saldi_mada rašė...

Dėkui. Kadangi mano nuomonė apie detales yra tokia pati ir manyčiau, jog dažnai jos tiesiog praleidžiamos, tad pamaniau, kad vertėtų būtent apie jas ir rašyti (atsižvelgiant į tai, jog pilnai kolekcijas pristatinėti gerokai vėliau (o jas praleidau dėl kelionės) nuo jų pasirodymo jau nebėra prasmės (visi blog'ai tiesiog ir teskelbia tai)).

Nuotraukos, kurios nėra mano priklauso tikrąjam jų autoriui. Jei tikrasis jų savininkas yra nepatenkintas jų naudojimu, tuomet prašau pranešti man ir jos bus pašalintos. /// All images that are not mine are credited and if someone has a problem with me using them, then please contact me right away and I'll remove them.



.